top of page

Vinç Aşırı Yük Sensörü Nedir?Ne için kullanılmaktadır ?

Merhaba yeni bir konu ile tekrar sizlerleyim.

Bugün konumuz Vinç Aşırı Yük Sensörü yada şöyle bahsedelim Sektörde Vinç limit sivici,Vinç aşırı yük şalteri,ağırlık swich,Vinç load cell gibi terimlerle de isimlendirilen asıl adı Vinç Aşırı Yük Limit sensörü nedir ne amaçla kullanılmaktadır bunu ile ilgili bir yazı kaleme almış bulunmaktayız.

İnşallah herkesin faydalanacağı bir yazı olur.

iyi çalışmalar...

Geçmiş yıllarda ülkemizde yaşanan iş kazaları sebebiyle Devlet geçte olsa İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.6.2012 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu tarih itibari ile işletmeler iş güvenlik firmaları tarafından denetleme ve mevzuat hakkında bilgilendirici eğitimler almaya başlamışlar ve eksik olan güvenlik tedbirlerini zaman içinde tamamlayarak güvenli işletmeler olma yolunda devam etmektedirler.

Bu denetimlerden bir taneside Kaldırma makinalarından olan Halatlı vinçlerdir.

Vinçler üretici firma tarafından İstiap hadleri yani maksimum kaldırma kapasiteleri belirli kaldırma ekipmanları dır.

Ve bu makineler da bilinçsiz kullanım ve teknik yetersizlik sebebiyle can ve mal kaybına davetiye çıkarmakta ve insan hayatını tehlikeye düşürerek ve işletme itibarını zedeleyerek maddi ve manevi zararlara uğratmaktadır.

Vinç emniyet unsurlarının başında vincin istiap haddi yani max kaldırma kapasitesinin üzerinde çalıştırılması gelmektedir.

Bu emniyet vazifesini Vinç Aşırı Yük Sensör ü denilen halatta ki gergiyi elektrik sinyallerine çeviren ve bunu yorumlayıp vincin kaldırma hareketini belirlenen en üst seviyede durduran cihazlar ile yapılmaktadır.

Bu cihazlar genel olarak halat bağlantı noktasının en yakın konumuna monte edilirler ve belirlenen seviyeyi kg ve % cinsinden ekranda gösterebilirler.

Üst limiti aşmış askıda yükü kaldırma hareketini kapattığı için çalışmayı kapatacak ve iş güvenliği ve makina güvenliği sağlayacaktır.

Belirlenen sınırlar içinde yük azaltığı takdirde cihaz tekrar devreden çıkacak ve vinç çalışır duruma gelecektir.

Unutulmamalıdır ki Vinç Aşırı yük sensörleri Vinç emniyet için tasarlanmış dahi olsa gerekli güvenlik önlemleri elden bırakılmamalıdır.

Bu güvenlik önlemleri AB ülkelerinde zorunlu iken Ülkemizde Daha yeni bilinçlenmeye başlamış ve denetleme firmaları tarafından işletmelerde uygulamaya alınması için çalışmalar başlatılmıştır.

Güvenliği en üst noktada olan kazasız günler dileğiyle


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page